فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم نعیمی*، سید صدرالدین شریعتی صفحه 1
    تحقق خانواده سالم، مستلزم برخورداری افراد آن از سلامت روانی و داشتن روابط مطلوب با یکدیگر است. از اینرو، سالم سازی اعضای خانواده و رابطه هایشان، بی گمان اثرات مثبتی را در جامعه به دنبال خواهد داشت. آنچه که مشاهده می شود اکثر مراجعین به مراکز مشاوره خانواده، برای دریافت خدمات در حوزه خانواده و بویژه حل تعارضات بین همسران می باشد. افزایش فزاینده آمار طلاق که بدلیل تعارضات درون خانواده و ناتوانی در حل این تعارضات منجر به جدایی همسران از یکدیگر می شود. در راستای بومی سازی نظریه ها و روش های مشاوره در کشور، پژوهش حاضر برنامه ریزی و برای استخراج یک الگوی مشاوره ای در جهت حل تعارضات زناشویی برپایه آیات قرآن کریم و تفاسیر مرتبط با استفاده از روش کتابخانه ای و به روش تحلیل محتوا به انجام رسیده است.
    کلیدواژگان: الگو، تعارض، جنسیت، دیدگاه های جنسیتی
  • فاطمه افقری*، فاطمه بهرامی، مریم سادات فاتحی زاده صفحه 35
    این پژوهش به منظور بررسی آسیب های موجود در تعامل بین والدین با فرزندان متاهل خود انجام شد. پژوهش حاضر قابل تفکیک به دو بخش می باشد. روش پژوهش در بخش اول، تحلیل کیفی می باشد که در این بخش ابتدا متون نظری و پژوهشی مرتبط با عنوان تحقیق مورد بررسی کیفی قرار گرفت، سپس با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته بر روی یک نمونه 36 نفری (شامل زوجین و والدین) که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مهم ترین آسیب های تعاملی والدین با فرزندان متاهل استخراج گردید. سپس اطلاعات حاصل از تحلیل مصاحبه ها و همچنین کتب و مقالات مرتبط ادغام گردیده و از آن در جهت تهیه پرسشنامه آسیب شناسی تعاملی استفاده شد. در بخش دوم که به روش توصیفی مقطعی انجام گردید، پرسشنامه مذکور بر روی نمونه ای شامل 135 نفر از میان والدین (85 زن و 50 مرد)که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و با روش محاسبه فراوانی، انحراف استاندارد، میانگین، و آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که از منظر کیفی، آسیب های تعاملی والدین با فرزندان متاهل خود عبارتند از وابستگی، انتظارات نابجا، بی اعتنایی، دخالت و رفتارهای منفی. در بخش کمی پژوهش نتایج نشان داد که آسیب های وابستگی عاطفی، بی اعتنایی والدین، انتظارات نابجای والدین و دخالت، با اختصاص بیشترین میانگین ها به ترتیب اولویت های اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند. همچنین نتایج این پژوهش حاکی از آن است که آسیب های تعاملی وابستگی مالی و انتظارات نابجای فرزند به طور معناداری (05/0p<) در مورد فرزندان پسر بیش از فرزندان دختر است. نتایج این پژوهش در گسترش متون نظری در حوزه آسیب شناسی و مشاوره ازدواج و خانواده کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: آسیب های تعاملی، والدین، فرزندان متاهل
  • پانته آخسروی*، علیرضا مرادی، آرش جنابیان صفحه 63
    در این پژوهش اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر هشیاری ذهن بر کاهش نشانه های اختلال استرس پس از سانحه، افزایش حافظه شرح حال و بهبودکیفیت زندگی در درمان شدگان سرطان پستان، بررسی شد.پژوهش حاضر یک پژوهش شبه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل در یک پیگیری 60 روزه می باشد. نمونه پژوهش شامل 24 زن درمان شده سرطان پستان که بین 25 تا 55 سال سن داشته و به بخش های رادیوتراپی و آنکولوژی بیمارستان های فوق تخصصی شهید چمران، بقیه الله ، بعثت و بخش جراحی درمانگاه ارم مراجعه کرده بودند، بود. کلیه شرکت کنندگان با سابقه بیماری سرطان پستان بطور تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل بیمار (12 نفر) جایگزین شدند. همچنین 12 نفر زن سالم (بدون هیچگونه سابقه ی بیماری) که در متغیرهای سن، تحصیلات، تاهل و شغل با دو گروه بالا همتا شدند به عنوان گروه کنترل سالم، در مطالعه شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه تشخیصی SCID، آزمون حافظه شرح حال (AMT)، پرسشنامه کیفیت زندگی (QLQ)، مقیاس تجدید نظر شده تاثیر رویداد (IES-R، وایس، مارمر، 1997) بود که در سطح سه گروه آزمودنی ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا گردید. گروه آزمایش 8 جلسه و هر جلسه به مدت 120 دقیقه به صورت گروهی آموزش MBCTرا دریافت کردند.نتایج توسط نرم افزار SPSSنسخه 18 در سطح توصیفی و استباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد برنامه ی آموزشی MBCTدر کاهش نشانه های استرس پس از سانحه، افزایش حاظه شرح حال و بهبود کیفیت زندگی موثر است. همچنین با توجه به نتایج مرحله پیگیری، این روش می تواند در کاهش و پیشگیری از عود علائم PTSDدر درمان شدگان سرطان پستان اثرگذار باشد.استفاده از MBCTدر مراکز درمانی می تواند به عنوان درمان توانبخشی پس از اتمام درمان در نظر گرفته شود و در رفع بسیاری از مشکلات جسمی و روانی که سبب کاهش کیفیت زندگی در آن ها می شود، نقش موثری ایفا کند.
    کلیدواژگان: شناخت در مانی مبتنی بر هشیاری ذهن، استرس پس از سانحه، حافظه شرح حال، کیفیت زندگی، درمان شدگان سرطان پستان
  • سیمین حسینیان، نوشین پردلان، محمدرضا عابدی، پریسا نیلفروشان صفحه 81
    زمینه
    سبک های دلبستگی الگوهای پایداری از روابط هستندکه از کودکی رفتار افراد را در سراسر زندگی تحت تاثیر قرار می دهند و به عنوان یکی از عوامل مهم هستند که نقش تعیین کننده ای در رشد فرد وایجاد شغل دارند.
    هدف
    . هدف این مقاله پیش بینی خودکارمدی کاریابی و تصمیم گیری شغلی بر اساس سبک های دلبستگی می باشد.
    روش پژوهش: روش مورد استفاده در این پژوهش،توصیفی ازنوع همبستگی بود، جامعه این پژوهش عبارت است ازتمام دانشجویان دانشگاه اصفهان که در سال 93-92 مشغول به تحصیلی می باشند که ازمیان جامعه آماری نمونه ای به حجم180 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)،خود کارآمدی کاریابی صالحی (1384) و خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی بتز(1996)گرداوری شدند و با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادن که سبک های دلبستگی دوسوگرا و ایمن 49 درصد متغیر خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی و 37 درصد متغیر خود کارامدی باور های کاریابی را پیش بینی می کنند.
    نتایج
    از نتایج این پژوهش می توان استنباط کرد که سبک های دلبستگی نقش مهمی در پیش بینی خودکارامدی کاریابی و تصمیم گیری شغلی دارند.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، خودکارامدی کاریابی، خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی، دانشجویان کارشناسی
  • داود نوده ئی*، احمد اعتمادی صفحه 99
    یکی از مفاهیم اساسی که در رویکرد وجودی مطرح شده است مفهوم «اصالت» است. در این مقاله ابتدا ضرورت بررسی مفهوم اصالت بر پایه پژوهش های صورت گرفته در حوزه سلامت روانی مطرح شده و سپس تعاریف و ابعاد مختلف آن از دیدگاه وجودی با روش بازخوانی، تحلیل و طبقه بندی آراء اندیشمندان مربوطه مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه با استفاده از نرم افزار دیوان حافظ شیرازی نسخه 5/1، کلید واژه های رند، زاهد، واعظ، صوفی، شیخ و مشتقات آن ها جستجو شده و ابیات مربوط به آن ها استخراج گردیده است و در ادامه بر اساس بررسی مفاهیم و معانی موجود مبتنی بر تفاسیر ارائه شده و مقایسه و طبقه بندی آنها، ابیات مربوط به موضوع «اصالت» توسط پژوهشگر انتخاب گردیده و در قالب اکتشاف مفهومی تحت عنوان «رندی» از دیدگاه حافظ که نزدیک ترین مفهوم به «اصالت» از دیدگاه وجودی است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و در پایان وجوه اشتراک و افتراق میان مفهوم اصالت از دیدگاه وجودی و مفهوم «رند» از دیدگاه حافظ بیان گردیده است.
    کلیدواژگان: حافظ، رویکرد وجودی - اصالت - رند
  • سمیه کهریزی*، خدا مراد مومنی، آسیه مرادی صفحه 127
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی شن بازی درمانی، بر کاهش پرخاشگری/بیش فعالی کودکان پیش دبستانی شهرستان کرمانشاه انجام شد.
    روش تحقیق: روش مطالعه، تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود و روش آماری آن تحلیل کوواریانس چند متغیره است. جامعه آماری مطالعه کلیه کودکان 7-5 ساله دارای پرخاشگری/بیش فعالی شهر کرمانشاه و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابتدا از میان مناطق سه گانه شهر کرمانشاه، شش مهد کودک(از هر منطقه دو مهد کودک) به تصادف انتخاب شد. 54 کودک دارای اختلال پرخاشگری/بیش فعالی شناسایی شدند. سپس بر اساس شرایط ورود و خروج از مطالعه، 30 کودک(10 دختر و 20 پسر) به عنوان گروه نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش 15 نفر و کنترل 15 نفر قرار گرفتند. پرسشنامه اختلال رفتاری راتر فرم معلم(1967) در مرحله پیش آزمون- پس آزمون و یک ماه بعد از پایان مداخله توسط مربیان تکمیل شد. کودکانی که در گروه آزمایشی قرار داشتند به مدت ده جلسه هفتگی (45 دقیقه در هفته) در فعالیت شن بازی درمانی به صورت انفرادی شرکت داده شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شن بازی درمانی اثر معنی داری بر کاهش پرخاشگری/بیش فعالی کودکان گروه آزمایشی در مقایسه با کودکان گروه کنترل دارد. چنین دستاوردی در پیگیری یک ماه حفظ شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت شن بازی درمانی می تواند در کاهش اختلال رفتاری کودکان موثر واقع شود و بر ضرورت کاربرد شن بازی درمانی به منظور کاهش پرخاشگری/بیش فعالی و افزایش سلامت روانی در کودکان دارای این اختلال تاکید شد.
    کلیدواژگان: کودکان، پرخاشگری، بیش فعای، شن بازی
  • بتول حامدی*، عبدالله شفیع آبادی، شکوه نوابی نژاد، علی دلاور صفحه 151
    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی رویکرد درمانی نظام های زبان مشارکتی بر افزایش میزان صمیمیت زناشویی زوج های دانشجو بود.این پژوهش نیمه آزمایشی است وجامعه آماری آن، دانشجویان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره دانشجویی دانشگاه های شهر تهران بودند. نمونه مورد پژوهش شامل 14 زوج(28 نفر) بود که به روش تصادفی ساده انتخاب و در دوگروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. زوج های گروه آزمایش در 8 جلسه درمان زبان مشارکتی شرکت نمودند. ابزار سنجش در این پژوهش پرسشنامه نیازهای صمیمیت باگاروزی و پرسشنامه جمعیت شناختی بود.داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد، درمان نظام های زبان مشارکتی برافزایش میزان صمیمیت و همه ابعاد آن(عاطفی،روانشناختی،عقلانی،جنسی،جسمانی،معنوی،زیبا شناختی،اجتماعی-تفریحی) موثر است و این اثربخشی در سطح 0.001>p معنادار می باشد.می توان نتیجه گرفت که در درمان زبان مشارکتی،درمانگر با ایجاد فرایند و فضایی برای روابط مشارکتی و گفتمانی موجب افزایش صمیمیت زناشویی و ابعاد آن در زوج ها می گردد.
    کلیدواژگان رویکرد درمانی نظام های زبان مشارکتی؛ صمیمیت زناشویی؛ زوج ها
  • علی کربلایی پازوکی، محمدحسین خوانین زاده صفحه 171
    از مسائل مهم در حوزه مطالعات زنان از منظر قرآن «مساله پوشش» است که به صورت یک نیاز فطری در وجود آنان نهاده شده است. عفت در پوشش به عنوان بارزترین نماد فرهنگی جامعه اسلامی از همان ابتدا و در دوره های مختلف اسلامی مورد توجه ویژه مسلمانان بوده است. پوشش زن یکی از ضروریات دین اسلام است که قرآن کریم و روایات وارده از پیامبر و معصومین (علیهم السلام) و در کلمات و فتاوای فقها به وجوب و کیفیت آن تصریح شده است. با تمام اهمیت و جایگاهی که مساله پوشش در فرهنگ دینی از ان برخوردار است امروزه عدم رعایت عفاف در پوشش به عنوان یک آسیب فرهنگی و اجتماعی جدی مطرح است و آن آسیب در مورد دختران دانشجو به دلیل موقعیت سنی، تحصیلی و فرهنگی آنان از حساسیت بیشتری برخوردار است. چرا بعضی از دانشجویان عفت در پوشش را رعایت نمی کنند این تحقیق درصدد یافتن حلقه مفقوده و رابطه معناداری بین پرسش ها و فرضیه های پژوهش و عدم رعایت عفت در پوشش در بین بعضی از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علامه طباطبائی (ره) است. روش این تحقیق میدانی با استفاده از پرسشنامه می باشد. ضعف اعتقادی، عدم پایبندی به انجام عبادات، نظام خانوادگی، کسب زیبایی، جامعه و رسانه از جمله عوامل مهم در عدم رعایت عفت در پوشش جامعه آماری مورد پژوهش است.
    کلیدواژگان: عفاف، حجاب، پوشش، دانشجویان دختر کارشناسی دانشگاه علامه طباطبائی، عوامل تاثیرگذار در عدم رعایت عفاف در پوشش و موثر در بهبود آن
|
  • Fatemeh Afghary*, Fatemeh Bahrami, Maryam Sadat Fatehizadeh Page 35
    The purpose of This study was investigating the pathological interactions between parents and their married childrens. The present study is divided into two parts.. Methodology in initial part was qualitative research، in which theoretical texts and researches were investigated. Then، one purposive sample (including 36 individuals) selected for semi-structured interview and most significant interactional damages between couples and their original families explored. Then، information from interviews and books and scientific articles was combined to produce a questionnaire for assessment the interactional damages. In second part of this study that was a cross-sectional and descriptive research، mentioned questionnaire completed by 135 individuals (including 85 women and 50 men). Data were analyzed by frequency، mean، standard deviation، and t test. Results of The study showed that the most important damages according to qualitative viewpoint are dependency، inappropriate expectations، disregarding، interference and negative behaviors. in an quantitative section of study results showed that emotional dependency، aberrant parental expectations، parental disregarding، and parental interference with the highest averages are most important damages. In addition، results showed that scores in two subscales، financial dependency and aberrant married childrens expectations، are significantly more about sons than daughters. The results of this study is applicable in developing the theoretical texts in the fields of psychopathology; and Marriage and Family Counseling.
    Keywords: interactional pathology, parents, married children
  • Pantea Khosravi*, Alireza Moradi, Arash Jenabian Page 63
    In the current research the effectiveness of cognitive therapy based on Mindfulness has been investigated on the reduction of posttraumatic stress symptoms and increasing the Autobiographical memory and quality of life in treated patients with breast cancer. The current research is a quasi experimental research with pretest-post-test and control group in a 60-day follow up. 24 treated women with breast cancer were selected among the age of 25 to 55 who went to radiation and oncology department of Chamran، Baghiyatallah، Besat and surgery department of Eram clinic and were placed in two experimental and control groups. 12 healthy women were also selected (without any history of illness) that were made homogenous in variables of age، level of education، marital status and occupation. SCID interview، autobiographical memory test (AMT)، quality of life questionnaire (QLQ) and revised impact of events scale were carried out. The experimental group had been under MBCT training for eight 2-2. 5- hour- sessions. Results were analyzed by the use of 18th copy of SPSS software. Applying covariance analysis indicated that MBCT training courses are effective in the reduction of posttraumatic stress symptoms and increase in the quality of life. Also considering the results obtained in follow up، it can be said that this method can be effective in reduction and prevention of PTSD from getting worse and increasing the Autobiographical memory in treated patients with breast cancer. applying MBCT in medical centers can be considered as a rehabilitation treatment after treating and can play an important role in solving many physical and mental problems that lessens the quality of life.
    Keywords: Mindfulness, based cognitive therapy, posttraumatic stress Disorder, Autobiographical memory, quality of life, Treated patients with breast cancer
  • Simin Hosseinian, Noshin Pordelan, Mohammadreza Abedi, Parisa Nilforooshan Page 81
    Background
    attachment styles are some sustainable patterns of connections which influence the persons'' behaviors throughout the life، since childhood، and play important rule in individual growing and job creation.
    Purpose
    the purpose of this paper is to study Prediction of job search efficacy and career decision-making self-efficacy based on attachment styles.
    Method
    this research is descriptive type of correlation. Population of this study includes all studentsthat studying in Isfahan University، during 92/93 academic year، which selected by Simple Random Sampling method from a sample with 180 person. Data was collected from Attachment Styles (Hazen& Shiver. 1987)، job search efficacy (Salehi. 2005) and career decision-making self-efficacy (Bets. 1996) questionnaires and has been analyzed by SPSS.
    Findings
    The research data determined that ambivalent and safe attachment style could predict 49 % of career decision-making self-efficacy and 37 % of job search efficacy.
    Results
    we can deduce from current study that attachment styles has an important role in predicted of of job search efficacy and career decision-making self-efficacy career adaptability as well as explaining the career adaptability aspect، that should be attention.
    Keywords: attachment styles, job search efficacy, career decision, making self, efficacy, BA Students
  • Davod Nodeie*, Ahmad Etemadi Page 99
    “authenticity” is one of basic meanings in existential approach. In this research noticed to the necessary of his meaning especially in mental health. And then studied the definition and different perspectives of authenticity in existential therapy according to different existential scientists. Then searched the key words of sly، Preacher، Sufi، austere، sheikh and so on it with using the software of the complete works of Hafez and extracted the lyric poems. The meaning of authenticity and sly were selected By the researcher in complete works of Hafez. At the end cleared that the similarities and differences between two words “authenticity” from existential view and “sly” from Hafez view.
    Keywords: Authenticity, sly, existential therapy, Hafez lyric poems
  • Somayeh Kahrizi*, Khoda Morad Momeni, Asiyeh Moradi Page 127
    Aim
    This study examined the effectiveness of sand play therapy on reducing aggression/ hyperactivity in children was Kermanshah city.
    Materials And Methods
    Experimental pretest - posttest control group and statistical methods of multivariate analysis of covariance. The population of 7-5 year old children with aggression/ hyperactivity in Kermanshah and simple random sampling. Of three regions of Kermanshah، six kindergarten (kindergarten through each zone two) were randomly selected. 54 children with behavioral disorders were diagnosed. The inclusion and Exclusion criteria based on، 30 children (10 girls and 20 boys) were randomly selected as the sample group and control group 15 patients 15 patients were examined. Behavioral disorders Questionnaire Rutter form B (1967) pre-test - post-test and one month after the intervention was completed by the teachers. The experimental group received 10 weekly sessions (45 minutes) of sand play therapy.
    Results
    The results showed that the sand play therapy، significantly aggression/ hyperactivity reduced in children in the experimental group compared to control children. and these achievements were remained in one-month follow up.
    Conclusion
    According to the results obtained from the sand play therapy can be effective in reducing Behavioral disorders in children. and the necessity of using sand play therapy to reduce aggression/ hyperactivity and mental health in the children with this disorder have was emphasized.
    Keywords: children, aggression, hyperactivity, sandplay
  • Batol Hamedi*, Abdollah Shafiabadi, Shokooh Navabinezhad, Ali Delavar Page 151
    The purpose of this study is to examine the effectiveness of Collaborative Language Systems Therapy (CLST) on increasing marital intimacy in students. Method of research was semi -experimental with pretest – posttest and control group design. The statistical population involved all referred student couples to university counseling centers in Tehran. The sample of study consists of 28 subjects (14 couples) that were randomly selected and assigned to experimental and control groups. The members of experimental group participated in 8 sessions of collaborative Language Therapy. The measurement instruments were Marital Intimacy Needs Questionnaire (MINQ) and Demographic Data Questionnaire. Analysis of covariance has been used to test the difference between group means. The result highlights that Collaborative Language Systems Therapy increased marital intimacy while MANCOVA revealed that CLST raised marital intimacy sub-scales. In conclusion، the collaborative therapist، by creating a process and space for collaborative relationships and dialogical conversation can increase marital intimacy in couples.
    Keywords: Collaborative Language Systems Therapy, Marital Intimacy, Couples
  • Ali Krbalaei Pazooki, Mohammad Hossein Khavaninzadeh Page 171
    One of the important issues in the field of women studies from the viewpoint of the Qur''an on «coverage» is that coverage of the body has been put as an inborn need in them. Muslims paid special attention to Chastity in coverage as the most obvious symbol of Islamic cultural society from the beginning of Islam and at different Islamic periods. The women''s coverage is one of the requirements of the religion of Islam that has been explicitly considered as obligatory by the Qur''an and the traditions of the Prophet and Imams (peace be upon them) and in the words and fatwas of jurisprudents to its necessity and its quality. With all the importance and position that the issue of coverage in the religious culture، today lack of chastity in coverage as a serious cultural and social damage among the female students due to their age، educational and cultural background is more sensitive. Why don''t some of the students observe chastity in coverage? This research sought to find the missing link and a meaningful relationship between the questions as well as the theory of the research and the lack of observance of chastity in coverage in some of the undergraduate students of Allameh Tabataba''i University. The method of this field research was the use of the questionnaire. Ideological weakness، lack of commitment to performance of religious devotions، the family system، seeking beauty، as well as society and mass media are among the important factors involved in the non-observance of chastity in coverage among the population of the statistical research.
    Keywords: chastity, veil, cover, undergraduate female students of Allameh Tabatabai University, effective factors in the absence of observance of chastity in coverage, effective improvement in it